Evde Sonda Takma & Çıkarma
Evde Sonda Takma ve Çıkarma Hizmeti
Sonda takma işlemi için İstanbul'un tüm semtlerine hizmetimiz vardır. Motosikletli ekibimizle hızlı ve kaliteli hizmet için yanınızdayız
Evde sonda takma işlemi diplomalı ve uzman sağlık personelleri tarafından yapılmalı
Bilgi ve randevu almak için bizi arayabilirsiniz.
Foley Sonda ( İdrar Sondası)
Sonda uygulaması deyince, idrar torbasını yani Mesaneyi boşaltmak veya Mesane'ye ilâç vermek maksadıyla dış idrar yolundan Mesaneye bir boru sokmak anlaşılır. Mesanenin mikroplanarak iltihaplanmasına engel olabilmek için, bu işi yaparken herşeyin steril olması ve uzman sağlık personeli tarafından yapılması şarttır.
İdrar sondalarının kauçuktan, silikon veya madenden yapılmış olanları vardır. Kauçuk ve silikon sondalar yumuşak, maden sondalar ise serttirler. Ençok kauçuktan yapılmış sondalar kullanılmaktadır. Madeni sondalar, kauçuk sondalar ile Mesanesi boşaltılamayan hastalara, bu işin ehli olan kimseler tarafından tatbik edilmelidir. Sondalar numaralı olup, bu numaralara göre çapları büyür veya küçülür. Yetişkin bir şahıs için kullanılacak kauçuk sondaların numarası 16-18 yahut 20 olmalıdır.
Mesanenin yıkanması işine (Mesane lavajı) da denir. Mesaneyi yıkamak için 100 santimetre küplük şırıngalar veya irrigatörler kullanılır. Sonra yıkama sıvısı, büyük bir şırınga veya irrigatör ile Mesaneye verilir ve sıvının hemen sondadan geri gelerek dışarı akması sağlanır. Bu şekilde Mesane birkaç defa doldurulup boşaltılmak suretiyle yıkanır.
Bazı mesane hastalıklarında, Mesaneye ilaçlı sıvı sevkedilır. Bunun yapılışı da ayni Mesane lavajında olduğu gibidir. Yalnız burada ilaçlı sıvıyı bir müddet Mesanede bekletmek lazımdır. Bunun için gerekli miktardaki sıvıyı Mesaneye doldurduktan sonra, sıvının tekrar dışarı akmamasına dikkat ederek sondayı sağ el ile çıkarmalıdır.

Nazogastrik Sonda ( NGS)
Mide suyunun dışarı alınarak incelenmesi. Mide-barsak sistemi kanamalarında hem teşhis, hem tedavi amacıyla, ince barsak tıkanmalarında tıkanmanın sebep olduğu mide şişkinliğini Önlemek, hastanın bulantısına, kusmasına mani olmak ve rahatlatmak yahut hastayı beslemek amacıyla bu tüp hastaya yutturulur.
Hasta Önce rahatlattırılıp, endişesi giderilir. Hasta oturur durumda olmalıdır.
Nazogastrik tüpün ucu vazelinle yağlanarak, burun deliklerinden daha geniş olandan sokulur ve yavaşça İlerletilir. Tüp burnun yukarısına değil arka kısmına doğru irilmelidir. Hastaya tüpü boğazında hissettiği zaman yutkunması söylenerek tüpün solunum yoluna gitmesine mani olunur. Gerekirse hastaya yudum yudum su içirtilerek yutkunması sağlanır. Genellikle tüp 45 cm. kadar sokulduğunda mideye ulaşılır ve mide muhtevası kendiliğinden tüpten gelir. Gerekirse şırınga İle tüpün dıştaki ucundan emme uygulanarak mide muhtevası boşaltılır. Daha sonra Nazogastrik tüp burun sırtına bir flasterle tutturulur.
Tüp yutturulurken solunum yoluna kaçması durumunda öksürük, solunum güçlüğü, morarma olur. Bu durumda tüpün geri çekilerek çıkartılması lâzımdır. Ayrıca tüpün mide içinde kesin olarak bulunmadığı durumda tüpten sıvı verilmelidir.
